Onweerradar Nederhorst den Berg. Bekijk of het vandaag gaat onweren en bliksemen

Actuele onweerradar met temperatuur

Onweerradar Nederhorst den Berg. Bekijk waar het momenteel onweert, regent en bliksemt.

De exacte locatie van Nederhorst den Berg

Bij de rode pointer zie je waar Nederhorst den Berg ligt en of er daar onweer komt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Weerwaarschuwingen

Onweer en bliksem in Nederhorst den Berg

Ieder jaar zijn er ongeveer 25 dagen met onweer in Nederland. Een onweersdag is een dag waar er minstens één klap onweer is gehoord op een weerstation van het KNMI. In het noordoosten onweert het gemiddeld 21 dagen en in het westen van Brabant 34 dagen (gemiddelde over 30 jaar). In de zomer ontstaan vaak onweersbuien door relatief koude kucht vanaf zee welke tegen warme landlucht aanbotst. Landinwaarts komen buien dan goed op gang. In het najaar en in de winter liggen onweerspieken dichter bij de kust. Het warmere zeewater is dan de voedingsbron voor een onweersbui. In de zomer onweert het vaker dan in de winter.

Hoe ontstaat onweer?

Onweer ontstaat door wrijving tussen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht. Onweer is een bui met elektrische ontladingen in de vorm van lichtflitsen, ook wel bliksem genoemd. Na een bliksem volgt vaak een donderslag.

Aantal bliksems

De ene onweersbui levert meer bliksems op dan de andere onweersbui. Een bliksem is een elektrische ontlading tussen twee wolken of tussen een wolk en de grond. Nadat je een bliksemflits ziet, volgt meestal een donder. Een donder legt in 3 seconden 1 kilometer af. De regel geldt dat bij een donderklap binnen 10 seconden na een flits, de onweer gevaarlijk dichtbij is.

Live waarnemingen onweersradar

Gaat het vandaag onweren en bliksemen in Nederhorst den Berg?

Onweerverwachtingen vandaag

Onweer komende nacht?

Is er morgen kans op een onweersbui?

Op bovenstaande kaarten kan je zien of het vandaag, vannacht of morgen gaat onweren. Wanneer er onweer verwacht wordt in Nederhorst den Berg, zie je een wolk met een bliksem.

Neerslag

Onweer gaat vrijwel altijd gepaard met heftige buien.

Extremer weer door klimaatverandering

Steeds hogere temperaturen in de zomer en in de winter zorgen voor extremer weer. Buien worden heftiger en neerslag intenser. Fikse onweersbuien treden steeds vaker op. De intensiteit van buien zullen in de toekomst toenemen en buien zullen vaker gepaard gaan met onweer en hagel (Bron: KNMI). Verticale windsnelheden kunnen door klimaatverandering toenemen doordat warmere lucht meer waterdamp bevat. Vaak en snel opstijgende lucht zorgt voor toename van condensatiewarmte en sterkere verticale luchtstromen in wolken. Dit resulteert in grotere hagelstenen, meer regen en fiksere onweersbuien.